I přes nezaměstnanost, která se na konci března pohybovala na úrovni 7,4 procenta, je v regionu poptávka po číšnících a servírkách vyšší, než počet lidí chtějících zaměstnání vykonávat. „Řešíme to dlouhodobě. Už před více než rokem jsme nemohli sehnat obsluhu, až jsme náhodnou narazili na jednu slečnu. V současné době je to to samé," říkala majitelka jedné z břeclavských hospod Anna Hájková.

Kde je problém? Žena tvrdí, že je jich více. Nezájem o práci na hlavní pracovní poměr, vytíženost o víkendech a večerech či pokulhávající schopnosti toto zaměstnání vykonávat. „Když například vidím, že má člověk evidentní problémy s alkoholem, nemůžu ho tam dát. Další pak přijde a řekne, že ho poslal úřad práce. Ne, že chce pracovat. Nebo rovnou žádá razítko s tím, že ho nechceme. Tomu jsem naopak napsala, že odmítl nabízenou práci," vyprávěla Hájková.

Doma mají více

Číšnice Šárka nabídla ještě další důvod, proč se lidé do obsluhování nehrnou. „Když vidí frmol, jaký je třeba přes obědy, nechtějí to. A nebo se obávají, že se do toho tempa nedostanou," líčí na základě letitých zkušeností.

Potíže řady restauratérů 
a hospodských potvrdil také ředitel břeclavské pobočky Úřadu práce Lubomír Marko. Podle něj je problém se sháněním personálu v regionu dlouhodobý.

Mimo jiné to přisuzuje špatné profesní kvalitě mladých lidí vycházejících z učňovských oborů. „Někteří nemají potřebné schopnosti 
nebo neovládají cizí jazyk. Jsou i takoví, kteří chtějí mít 
v sobotu a neděli volno. Od zaměstnavatelů slyším stížnosti na kvalitu a také stesky, že mladí nejsou schopní se ihned zapojit a naplno pracovat," sdělil Marko.

Významnou roli hraje rovněž ekonomická stránka. Oslovení lidé z oboru se shodují, že mnohým (ne)zájemcům s rozhodováním pomáhá jednoduchý výpočet. S podporou či dávkami a příležitostnou prací načerno mají v peněženkách často více, než kolik by v některých podnicích dělala čistá mzda. „Setkala jsem se s tím, když muž odmítl hlavní pracovní poměr. Nerozumím tomu. Chceme někomu pomoci k jistotě, že za něj platíme pojištění,
 a on nechce," podotkla k tomu Hájková.