S jasným záměrem přišel na středeční zasedání představitelů Mikulova opoziční zastupitel Michal Solařík. Nelíbí se mu chystané zvýšení poplatků za svoz odpadů. Od nového roky by se náklady měly zvýšit na necelých sedm set korun. Podle něj tomu šlo zabránit.

Čtyřčlenná rodina by tak po novém zaplatila více než dva a půl tisíce korun. „Žádám vysvětlení, proč vedení města chce zvyšovat poplatky za odpad, když máme svozovou službu, která dokáže náklady naopak snížit. Několik let se tomu však nevěnuje pozornost," říkal Solařík ještě před zasedáním zastupitelstva.

Člen opozice zároveň tvrdí, že podobný názor sdílí také další jeho kolegové. A za kladný příklad dává sousední Březí, kde lidé v celkovém výsledku zaplatí zhruba tři sta padesát korun.

Pro vysvětlenou. Obyvatelé Březí zaplatí předem pětistovku, zástupci obce jim však v konečném zúčtování vyplatí takzvané bonusy, které se odvíjí od píle při třídění komunálního odpadu.

„Někteří lidé budou mít částku nižší, protože tři sta padesát korun je průměr. Díky čipovému systému zjistíme, jak kdo třídil. A jestli je to cesta i pro Mikulov? Proč ne," poznamenal ve středu starosta Březí Petr Kern.

Strop je vyšší

Vše ještě musí schválit zastupitelé, stejně jako případné zvýšení poplatků v Mikulově. Tam starosta Rostislav Koštial alespoň podle včerejšího vyjádření nevidí zatím jinou možnost, než ke zvýšení sáhnout. Srovnání s daleko menší obcí ale odmítl.

„Na rovinu říkám, že Mikulov není Březí. Máme sídliště a mnoho jiných úskalí, takže u nás jde o poměrně složitější proces. Ale směřujeme k něčemu podobnému. Pakliže občané budou natolik uvědomělí, že začnou třídit tak intenzivně, abychom s nákladovou cenou mohli klesnout, částka se sníží," reagoval Koštial.

Mikulov je podle průzkumu Břeclavského deníku jediným z největších měst v regionu, kde lidi navýšení poplatků čeká. Zástupci Pohořelic, Hustopečí i okresního města nově povolené navýšení odmítli. Zůstanou u pěti set korun, Břeclav vybírá ještě o dvacetikoru­nu méně.

Skutečné náklady na osobu jsou ale vždy vyšší, řádově o několik set korun. „Je jen na nás, jak velký krajíc na dorovnání z rozpočtu ukrojíme. Doteď jsme byli s poplatkem na stropě pět set korun, nyní už je možné zvýšení dokonce na tisíc. Pro náš režim jsme ale spočítali zhruba šest set sedmdesát korun," zmínil první muž Mikulova.

Zároveň se ohradil proti tvrzení, že by vedení města s řešením nákladů při zacházení s odpadem zaspalo. „Nic neignorujeme. Máme dokonce radního v STKO (společnost zajišťující svoz odpadu – pozn. redakce)," oponoval Koštial Solaříkovi.

Ředitel firmy Tomáš Hlavenka označil jako jeden z problémů zneužívání obecních služeb podnikateli.