Jízda okolo Hrušek se v minulých dnech neobešla bez pocítění nepříjemného zápachu. Na vině byly podle všeho vylité kaly z čističek odpadních vod. Puch se šířil také směrem na Tvrdonice a starou část Břeclavi.

„Je to jen na pozemku, který jsme poskytli společnosti z Havlíčkova Brodu. Se všemi povoleními. Jinak s tím nemáme nic společného," reagoval v telefonickém rozhovoru jednatel zemědělské společnosti Agrotrend z Hrušek Antonín Maňák.

Břeclavskému deníku se ze zástupci společnosti nepodařilo spojit. Mezitím se lidé houfně ozývali a na zápach si stěžovali.

„Občané už skoro týden žijí ve smradu, nemůžou otevřít okna, sušit prádlo, pustit malé děti ven, protože celou obcí se táhne smrad, který se nedá dýchat. Tento smrad je už cítit i ve Staré Břeclavi, kde se domnívají, že se to táhne z kanálů. Omyl. Je to z Hrušek, kam někdo vyváží černou hutnou směs, kterou načichne celý okres," napsala do redakce například tamní obyvatelka Anna Klimešová. Telefon se stížností zazvonil i na odboru životního prostředí břeclavské radnice. Úředníci se ovšem po ujištění o nápravě od starosty Hrušek Josefa Trechy případem dále nezabývali.

První muž obce včera uvedl, že kaly byly až na sedmdesáti hektarech. „Stačilo, aby na to chvíli zapršelo, pak zasvítilo slunce a problém byl na světě. Už by ale mělo být vše v pořádku. Traktory místo zapravují," oznámil starosta.

Případ pokládá za poučení do budoucna. Trecha podle svých slov kontaktoval zástupce firmy, kteří potíže se zápachem začali řešit. „Byli ochotní. Celé by se to mělo obejít bez výraznějších následků. Lidi ale nadávali ve velkém. Nedivím se, kdo otevřel okna, měl toho plný dům. Nikdy jsme tady nic podobného neřešili, alespoň ne v tak velkém rozsahu. Doufám, že úterý bylo posledním dnem, kdy tento problém existoval," uzavřel starosta.

Hrušečtí si tak pravděpodobně mohou definitivně oddechnout. „Musela jsem prádlo sušit v domě, protože jinak to opravdu nešlo. Cítit to bylo už od pátku. Dokonce i na hodech v Moravské Nové Vsi," dodala Klimešová.