„Před loňskými Vánocemi hodně podražil například chleba a mléčné výrobky, v říjnu a listopadu šla naopak dolů cena některé zeleniny a ovoce. Proč by měl třeba člověk pěstovat mrkev, když stojí v obchodě kolem deseti korun,“ řekl Vladimír Čermák z Mikulova, který dělá pro Břeclavský deník pravidelně srovnání cen ve čtyřech obchodech. Ke zdražování i zlevňování podle něj dochází ve vlnách.

Naštěstí už podle Čermáka o něco zlevnilo například máslo, jehož cena šplhala ke konci loňského roku až ke čtyřiceti korunám. „Dnes se dá máslo sehnat v ceně kolem pětadvaceti korun, pokud nepočítáme máslo dovezené z Polska, které stojí i kolem dvaceti korun,“ uvedl Čermák příklad pozvolného zlevňování.

Levnější je i cukr krystal, kterého stojí kilogram kolem čtrnácti korun. Někteří obchodníci se ovšem neřídí cenou, kterou nastavila konkurence, a zboží nabízejí i za téměř dvakrát vyšší cenu.

Podle Čermáka nicméně většina potravin oproti loňsku podražila. Kromě pečiva, mléčných výrobků a mouky je to namátkově třeba med či sterilované okurky.