VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Zelofest: Rozhoduje vzhled, vůně i chuť

Pohořelice - /FOTOGALERIE, VIDEO/ Prohlédnout, pořádně ovonět a nakonec ochutnat. Leckdo by si řekl, že degustátoři mají skvělou a záviděníhodnou práci. Když ale musí ohodnotit desítky vzorků kysaného zelí, většině lidí se jen zkřiví úsměv. Takový nelehký úkol mělo ipět komisí na letošním sedmém ročníku tradičního Zelofestu vPohořelicích.

18.1.2009 1
SDÍLEJ:

Zelofest: Rozhoduje vzhled, vůně i chuťFoto: Deník/Dagmar Fialová

„Dneska se nám tady sešlo přesně sto šedesát tři vzorků kysaného zelí. Určitě je to největší podobná soutěž v republice,“ říká jeden z pořadatelů a zároveň mluvčí Zelofestu Miroslav Vaněk z Pohořelic. Jak dodává, za ta léta, co „přátelé dobrého zelí“, jak si nadšenci říkají, soutěžní košt pořádají, se právě letos zúčastnil nejvyšší počet soutěžících.

Vzorky lidé přivezli nebo poslali ze všech koutů země. „Máme tady zelí z okolí, z Pardubicka, Dvora Králové nad Labem, severní Moravy, Uherského Brodu, z Brněnska, Znojemska a dokonce i z Rakouska,“ vyjmenovává Vaněk.

Jako správná soutěž má i Zelofest svá přísná pravidla. „Soutěžící mohli přinášet vzorky v sedmidecových omniových sklenicích s jejich jménem a městem, odkud zelí pochází. My jsme si všechny pořádně zapsali na seznam a sklenice jsme polepili pouze číslem, aby hodnocení bylo anonymní a objektivní,“ popisuje Vaněk.

Některým porotcům ale samotné vzorky nestačí a směle se pouštějí i do talíře segedínského guláše. „Ochutnal jsem pětadevacet vzorků zelí. Některé bylo naprosto skvělé, jiné zase výrobci evidentně dost přecenili,“ šklebí se Zdeněk Slavíček, který do poroty Zelofestu přijel až z nad Labem.

Správné kysané zelí podle svých slov pozná už od pohledu. „Když jsem s hodnocením začínal, myslel jsem si, že to nepoznám. Není na tom ale nic těžkého. Většinou to nejlepší zelí je hezky světlé, krásně řezané, voňavé a hlavní je samozřejmě chuť,“ snaží se přiblížit Slavíček.

Mnoho soutěžících se Zelofestu účastní už několik let. Pokaždé se snaží porotu osnit něčím jiným. „Jsou tady lidé, kteří do zelí přidávají pokaždé jinou přísadu, která jim má zaručit úspěch. Nakonec ale stejně zvítězí klasika,“ hodnotil pokusy některých soutěžících Slavíček.

Atmosféra nasáklá štiplavou vůní kysaného zelí s každým ohodnoceným vzorkem houstne. Do sálu přijel už i senátor Jan Hajda, který všem oceněným soutěžícím za chvilku předá hodnotné dárky. „Už jsem se zúčastnil i loni. Velice se mi líbí myšlenka, že se nechutná pouze víno a slivovice, ale také zelí. Má to takovou pěknou pohodu. Už se těším, až ochutnám všechny ty dobroty ze zelí,“ těší se Hajda.

Někteří lidé přijeli z daleka, a tak přivezli hned několik vzorků vlastní i od sousedů. „My jsme přijeli až ze Dvora Králové nad Labem. Zelí pokaždé poíláme poštou, ale letos jsme si řekli, že musíme také přijet.A tak jsme přivezli hned jednadvacet sklenic,“ ukazuje soutěžící Alena Vlčková.

Přesto první místo neobsadila. Na pomyslný zelný trůn usedl Miroslav Vaněk mladší z Pohořelic, takže zlato zůstalo doma. Nikdo ale netruchlí. Radši si na talířek naklopí další várku křupavé pochoutky.

Autor: Dagmar Fialová

18.1.2009 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Renata Hasilová z Valtic uspěla se svými fografiemi ve fotografické soutěži Czech Press Photo. Dostala se do širšího výběru fotografů, jejichž snímky budou k vidění na Staroměstské radnici v Praze.

Psí lékař od valtické fotografky zabodoval. Navíc pomůže

Ilustrační foto.

Vinaři dostali pokuty za 750 tisíc. Podle inspekce porušili vodní zákon

Vánoce jsou finančně náročné. Úvěr ale může být špatným pánem

Podle finančních poradců ale i psychologů by úvěry měly sloužit k nákupu jen těch věcí, které nezbytně potřebujeme. Nemá cenu se neúměrně zadlužit a kvůli hezkému Štědrému dni si pak znepříjemnit celý rok. Praxe ale také ukazuje, že mnohé domácnosti si kvůli nedostatečné finanční rezervě nemohou tuto úvahu dovolit.

Obce bojují se suchem. Třeba vysazováním třešní či hrušní

Břeclavsko – Švestková, hrušková i třešňová alej vyroste na území Velkých Bílovic. Pracovníci města v listopadu vysadili v tamním katastru dohromady sto ovocných stromů.

Nakloněné uschlé borovice uzavřely turistickou cestu

Jižní Morava – Dvě cesty v Podyjí a část Hodonínské dúbravy jsou či brzy budou uzavřené kvůli odklízení následků říjnové vichřice. Prudký vítr poničil tisíce kubíků, škody jsou ale mnohem nižší než při kalamitách v minulých letech.

Návrh na přání: 3 varianty malé kuchyně a jídelny

O návrh kuchyně a jídelny nás tentokrát požádala paní Kolodějová, jejíž domek je teprve ve fázi stavby. To je nejvyšší čas zvážit, jak prostor uspořádat, vybavit a barevně sladit, aby vše vyhovovalo nejen majitelčiným přáním, ale aby byla samotná kuchyně praktická a příjemně se v ní vařilo.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT