„Přišlo to náhle. Byť bratr delší dobu bojoval s rakovinou, do posledního dne byl naprosto v pohodě. Jeho stav ale zhoršil zápal plic. V pondělí ráno upadl do kómatu a už se z něj neprobral," řekl se smutkem v hlase bratr Dušan Reichmann.

Spolu s dalšími hudebníky se shoduje na tom, že se smrtí jeho sourozence přišlo Břeclavsko o legendu místní hudební scény minulého století. Vzpomínat na něj však mohou lidé od Brna až po Prahu.

„V Praze hrával s jazzovým kvintetem Karla Velebného, na Moravě pak zářil s Rytmusem nebo cimbálkami. Dělal také vynikající aranže. Díky absolutnímu sluchu byl vyhledávaný pro zapisování not do partitur. Stačilo před ním jen zazpívat melodii a hned vše krasopisně zaznamenal," vzpomínal mladší bratr, který se v hudebním světě prosadil jako vynikající baskytarista.

Taneční orchestry

Stanislav Reichmann pocházel ze Staré Břeclavi. Chvíli se živil jako výpravčí, ale později se zcela oddal muzice. Změny žánrů mu přitom nedělaly problém. Jako houslista zakládal s Josefem Kobzíkem Břeclavan, jeho Rytmus zase patřil v šedesátých letech k vyhlášeným břeclavským tanečním orchestrům. V posledních letech vedl cimbálovou muziku Husaři a vlastní hudební vydavatelství. Věnoval se také hudební režii.

„Je to pro nás velká rána. Umřel nejen náš kapelník, ale hlavně blízký člověk. V hudebním světě je to obrovská ztráta. Platil za autoritu, za níž lidé stále chodili pro radu," vysekl příteli poklonu i primáš Husarů Stanislav Pavka.

Obdiv napříč žánry

Pavka s Husary páteční pohřeb hudebně doprovodí. Účast muzikantů však bude podle rodiny na smutečním rozloučení ještě větší. Jeho přátelé totiž přijedou z celé republiky.

„Stanislav Reichmann byl pro břeclavské muzikanty pojem. Na tamním kulturáku prosadil zkušebny a mladým kapelám pomáhal i při povinných přehrávkách. Vzpomínám si, že nás podpořil i jako patnáctileté kluky, kteří s muzikou teprve začínali. I díky němu jsme to nevzdali a po brigádách si našetřili na své první nástroje," poděkoval organizátor Ozvěn břeclavského rocku Tomáš Tesař.

Když Stanislav Reichmann na podzim jako první vstoupil do symbolické Síně slávy Ozvěn břeclavského rocku, byl podle Tesaře dojatý. "Na předávání cen ze zdravotních důvodů nemohl dorazit. Z doslechu ale vím, že ho uznání potěšilo. Od bigbíťáků ho prý ani nečekal," doplnil vzpomínku Tesař.