V Lednici žije už dvacet let, původně však pochází z Čech. „Nemohla jsem si přát lepší místo. Mám jižní Moravu moc ráda, je tu krásně a jsem tady opravdu spokojená," pochvaluje si žena.

Brýle nenosí, hůl k pohybu nepotřebuje. „Ošetřující lékař mi říká, že biologicky mám tělo minimálně o třicet let mladší, než kolik mi je," říká Dohnálková se smíchem.

Narodila se sice rok po vypuknutí první světové války, na úředníky ale zapůsobila jako málokdo. Ti, kteří se s ní setkali, o ní mluví jako o nesmírně vitální a bystré penzistce.

Nový občanský průkaz jí platí na dalších deset let, kdy by jí mělo být 109. Co pro dlouhověkost dělá? „Člověk na sebe musí být přísný. Nic si neodpustit. Nikdy neusnout na vavřínech. Nic neodkládat, vždy všechno udělat včas. Je také potřeba pořád se zajímat o dění kolem sebe. Mám internet, denně používám skype a e-mail," udivuje žena všechny okolo.

Důchodci v pozdějším věku vyřizují záležitosti jako jsou osobní dokumenty většinou z domova. „Za lidmi ve věku paní Dohnálkové obvykle dojíždíme, zhotovíme fotografie a další potřebné náležitosti a poté jim i přivezeme nový občanský průkaz. Člověka v jejím věku, který by si osobně přišel vyřídit občanský průkaz, jsme tu ještě neměli. Navíc je opravdu v neskutečné kondici," dělí se o dojmy vedoucí oddělení evidence obyvatel, občanských průkazů, cestovních dokladů a matriky Ján Janovíček.