„To je úctyhodný počin. Jde o starší paní v penzi, pro kterou se knihy staly druhým světem. Dokáže se do nich naprosto ponořit. Nejvíce toho přečetla už v roce 2010," říká Dagmar Humpolíková z Centra volného času ve Vranovicích.

Mezi dospělými obracela nejvíce stránky také Eva Petrášková s 235 knihami a Vladimíra Troncová s 145 svazky. Nad sto titulů se dostala také čtrnáctiletá Ilona, mezi nejmenšími se zase činila pětiletá Markéta. Na kontě má pětasedmdesát knih. Nejpilnější čtenáře čeká drobná odměna.

Že zájem o čtení v obci roste, dokazují čerstvé statistiky. Knihovnu loni navštěvovalo víc než dvě stě padesát lidí, o třicet více než o rok dříve a o více než sto před čtyřmi lety. „Vděčíme za to zejména vstřícnějšímu postoji k návštěvníkům, dovybavení, vytvoření dětského koutku a lepšímu uspořádání," pokračuje Humpolíková, podle níž se knihovna stala kulturním centrem obce.

„Setkávají se tam i děti od dvanácti do osmnácti let, baví se o knihách nebo jsou na internetu. O ten mají zájem také starší, kteří se s internetem chtějí naučit zacházet. Nezaměstnaní se zase chodí dívat na stránky nabízející práci," pokračovala Humpolíková.

Mezi hlavními taháky stále figurují knihy zavražděné spisovatelky Simony Monyové. Získat alespoň na pár dní její dílo je ve Vranovicích složité a mnohdy se snaha o půjčení neobejde bez rezervace. Přitažlivost jejich knih vzrostla paradoxně poté, co zemřela ve svém domě v srpnu 2011.

Žádanými autory jsou ve Vranovicích také Vlasta Javořická, Vlastimil Vondruška nebo Ladislav Špaček s titulem Deset let s Václavem Havlem.

Kromě půjčování jednotlivých titulů se v tamní knihovně konají výstavy vranovických tvůrců a prvňáčci se stanou oficiálními čtenáři až po slavnostním pasování. „Díky tomu tam přijdou lidé, kteří by jinak do knihovny nešli," dodává Humpolíková.