Snížit počet okradených důchodců chtějí břeclavští strážníci pomocí pagerů (čtěte pejdžrů – pozn. redakce). Drobné zařízení s jedním tlačítkem, kterým přivolají pomoc, starší lidé využijí v ohrožení nebo při akutních zdravotních problémech. Prvních dvacet pagerů koupí strážníci pro příští rok. Celková cena se pohybuje kolem sta tisíc korun.

„Důchodci jsou rozsáhlou cílovou skupinou pro zloděje. Navíc v dnešní době je trend takový, že ostatní členové rodiny musí na dlouhou dobu odcházet do zaměstnání nebo školy. Senioři jsou tak odkázaní sami na sebe nebo neziskové organizace," zdůvodnil velitel břeclavských strážníků Stanislav Hrdlička proč chtějí pagery zavést.

O starší rodiče se stará například jednatřicetiletá Kamila Mokrá z Tvrdonic. Ačkoliv pagery dostanou zejména obyvatelé okresního města, nápad vítá. A brala by ho i pro Tvrdonické. „U nás to asi nebude, ale bylo by to fajn. Rozhodně by to mělo být na ovládání jednodušší, než mobil. I když jsou některé udělané speciálně pro důchodce, ti je v životě nepoužívali a často mají problém s telefonem zacházet. Takže pagery rozhodně ano," komentovala žena chystanou novinku.

Dvacet přístrojů ale nemá být podle velitele Hrdličky konečný počet. Pro pořízení dalších strážníci hodlají získat dotaci. Spolupracovat na tom chtějí s některou z neziskových organizací. „Pagery budou napojené na náš centralizovaný systém. Kdo je potřebuje, nejspíš rozhodne odborná komise, v níž by měl být i lékař," podotkl Hrdlička.

Ředitelka společnosti Remedia, jež pomáhá právě penzistům nebo rodinám s nemocnými dětmi, Jarmila Pěčková upozornila, že přístroj by museli mít lidé stále u sebe. V opačném případě bude pager při náhlých zdravotních problémech téměř bezcenný. „Je potřeba, aby se to lidi dozvěděli a mohli se o přístroj třeba i sami přihlásit. Uvidíme, jaký bude zájem a jaký to bude mít účinek," reagovala Pěčková.

Strážníci věří, že pagery pomohou minimálně před dotěrnými podvodníky. Ti už několik let obcházejí domy i byty, do nichž se snaží dostat pod různými záminkami. Důchodci poté nezřídka zmizí nastřádané úspory. Před časem se obětí stal například manželský pár z Morkůvek. Dvojice mužů se vydávala za kontrolory elektrických zásuvek. Odnesli si dvacet tisíc korun.

„Případů, kdy se někdo snaží obelstít staršího člověka, je několik do měsíce. Ročně pak jde o desítky," uvedla policejní mluvčí Lenka Drahokoupilová.

Kromě pagerů připravují strážníci pro důchodce takzvanou Senior akademii bezpečí. Akce by měla trvat po celý příští rok. Cílem je zvýšit povědomí o tom, jak se bránit kriminalitě, zlepšit hospodaření s penězi, znalosti 
v dopravních předpisech nebo fungování samosprávy.