Například v Mikulově kvůli tomu zastřešili několik míst. „Program měnit nebudeme, hlavní pódia jsou pod střechou. Nyní řešíme pohodlí příchozích lidí a také amfiteátr, kam necháme navést sutinu kvůli zpevnění," řekla v pátek dopoledne Lenka Křivánková z městské společnosti Mikulovská rozvojová, která Pálavské vinobraní pořádá.

Pravidelní návštěvníci déšť při největší vinařské akci v regionu téměř nepamatují. „Od roku 1998 pršelo asi jen dvakrát," poznamenala Křivánková. Oficiální část třídenního programu začala v pátek.

Čekají na sobotu

Pro razantnější krok se rozhodli organizátoři vinobraní ve Velkých Pavlovicích. Snížili vstupné a jsou připravení sáhnout k mokré variantě. „Vzhledem ke značné nepřízni počasí přistoupili pořadatelé ke snížení vstupného na polovinu na tuto akci a to po oba dva dny. V případě deště bude kulturní program přemístěn z tanečního placu za sokolovnou do sálu sokolovny, vinařské městečko z autobusového nádraží do přízemních prostor budovy sýpky," uvedla za pořadatele Karolína Bártová z velkopavlovického infocentra. Návštěvníci v sobotu projdou pokladnou za stokorunu.

Zatímco ve Velkých Pavlovicích se již rozhodli pro razantnější variantu, v Moravské Nové Vsi vyčkávají. A doufají. „Čekáme, jak bude v sobotu. Předpovědi ale nejsou nijak růžové," konstatovala spolupořadatelka Petra Frýdková.

Návštěvníci se na neoveském vinobraní dočkají několika stanů navíc. „V programu jsme neškrtli nic, pódia jsou zastřešená. Problém by byl až tehdy, pokud by déšť opravdu zesiloval a kvůli blátu by nešlo využívat některé cesty," dodala Frýdková.

Sobota je pro všechna tři vinobraní hlavním dnem. Meteorologové na něj ale předpovídají teploty do dvaceti stupňů Celsia, zataženou oblohu a přeháňky.