Krajský radní Jiří Janda označil vinařskou školu ve Valticích jako klenot. Už jen proto, že je jedinou svého druhu v republice. V současné době ale Valtice přitahují pozornost zejména rebelií některých pedagogů, kteří kritizují práci a chování ředitelky Ivany Machovcové. Nespokojení učitelé hodlají v krajním případě zorganizovat i demonstraci.

„Předáme paní ředitelce dopis s požadavky na změny, které navrhujeme. Pokud nám do středečních dvanácti hodin neodpoví, přistoupíme k dalším krokům. Jedním z nich je svolání demonstrace," oznámila v pondělí učitelka Petra Černínová, jedna z hlavních postav nespokojené skupiny pedagogů.

Vzbouřenci očekávají podporu od řady studentů, Valtičanů či bývalých zaměstnanců školy. „Nejsme rádi, že to muselo dojít tak daleko. I na nás je tlak, hrozí nám ztráta zaměstnání," sdělila pedagožka.

Ředitelka nařčení, která si minulý týden přečetla v otevřeném dopise mířícím mimo jiné k představitelům Jihomoravského kraje, odmítá. A tak kroky hlavně mladších členů sboru nechápe. „Byla jsem ráda, že přišli. Čekala jsem, že do školy přinesou svěží vítr. Tohle by mě nenapadlo," reagovala Machovcová.

Kritika i podpora

Opřít se podle svých slov může o dvě třetiny zaměstnanců, kteří stojí za ní. Vedle kritizujícího dopisu vznikl dokonce druhý, který naopak ředitelku podporuje.

„Ředitel není samovládcem, stejně tak jako on má nad sebou nadřízené pracovníky, kteří pravidelně hodnotí výsledky jeho práce. Dovolíme si tvrdit, že v případě tak závažných nedostatků, jako jsou uváděny v otevřeném dopise, by těžko paní Machovcová obstála ve funkci ředitele celých osm let," stojí ve zprávě.

Z vývoje je nemile překvapený rovněž radní Janda. Do Valtic má v úterý přijet, aby obě strany vyslechl. Do té doby odmítá vynášet jakákoliv rozhodnutí. Už v pondělí odpoledne ale přiznal, že s podobnou situací se dosud nesetkal.

„Po paní Černínové budu chtít, aby mi to vysvětlila. Vytáhl jsem si inspekční zprávy, podklady mám nachystané. Jsem zvědavý, co mi řekne. Dokonce jsem se dozvěděl, že založili odborovou organizaci a paní ředitelce položili nějaké podmínky. Tak uvidíme," řekl Janda.

Zároveň připustil, že se stížnosti zaregistroval na více škol. „Od toho je ale Česká školní inspekce. Otevřený dopis považuji za dost nešťastné řešení. Nevidím v tom žádný návrh řešení," sdělil radní.

Ředitelka školy se obává, že zájem o zlepšení situace není hlavním cílem kritiky. Narážela tím například na snahy Černínové o usednutí do vedoucí pozice některé ze škol.

„Ředitelkou školy se jednou chci stát. Moje ambice s tím ale naprosto nesouvisí. To podtrhuji. Studenti tady například nemají povinně volitelné předměty. Přitom příští rok je povinná maturitní zkouška z matematiky. Problém už je třeba v malém počtu hodin, které studenti na matematiku mají. Místo toho jsou posíláni na nejrůznější akce," argumentovala učitelka.

ROZHOVORY S ŘEDITELKOU ŠKOLY IVANOU MACHOVCOVOU A NESPOKOJENOU UČITELKOU PETROU ČERNÍNOVOU ČTĚTE V ÚTERNÍM VYDÁNÍ BŘECLAVSKÉHO DENÍKU ROVNOST