Dříve rozvody využívala společnost RWE Energo, se kterou město podepsalo smlouvu v roce 1999 na patnáct let. „Na základě dohody bylo již dříve rozhodnuté, že pak přejdou za symbolickou cenu do majetku města," uvedl jednatel společnosti Teplo Milan Pospíšil (Pro Region).

Smlouva vypršela na konci srpna a začala přetahovaná o zákazníky. „Jednalo se o byty na sídlišti Slovácká, ulici Dukelských hrdinů nebo U Splavu," vyjmenoval druhý z jednatelů vítězného Tepla Martin Marták (ANO).

Radnice nechala na samotných domácnostech, od koho chtějí v budoucnu teplo odebírat.

Vítězství městské společnosti bude znamenat pro uživatele zlepšení finanční situace. „Současná cena je 637 korun za gigajoule, cože je pro mnohé sedmadvacet až padesát procent úspory oproti dřívějším cenám. Dříve zaplatili za teplo v rozpětí od 720 do 1300 korun. Když vezmeme byt, který má sedmdesát metrů čtverečních, tak tam ta úspora vychází na nějakých pět a půl tisíce za rok. U řady bytů mohou být úspory ještě větší," vypočítal Marták.

1400bytů v centru Břeclavi a okolo čtyř tisíc obyvatel se má díky změnám ve způsobu vytápění dočkat úspor. Výhradním dodavatel tepla je společnost Teplo Břeclav. Současná cena pro střed města je 637 korun, což je oproti dřívějšku úspora 27 až 50 procent.

V následujících třech letech počítají ještě s možným snížením ceny. „Předpokládáme, že by se cena mohla do roku 2018 snížit na rovných šest set korun," informoval břeclavský místostarosta za ČSSD Jaroslav Válka, v jehož kompetenci jsou finance a rozvoj města.

Na slibované úspory se již mnozí Břeclavané těší. „Každá koruna je dobrá, a pokud by nám to ročně uspořilo opravdu kolem pěti tisíc, tak to už je slušný posun," nechala se slyšet Břeclavanka Terezie Herzánová.

Přípravy na převzetí rozvodů zabraly zhruba tři měsíce. „Některá zařízení jsme už v předstihu technicky upravovali a zjišťovali jsme, zda bude nutné podniknout do budoucna nějaké větší investice. Mají však životnost okolo pětadvaceti let, takže by měly ještě deset let sloužit," odhadoval Pospíšil.

Samotné vytápění středu města bude nyní vypadat tak, že RWE Energo bude nadále provozovat kotelnu v cukrovaru a Teplo od něj bude odebírat teplo a prodávat jej odběratelům na základě smlouvy, kterou mezi sebou obě společnosti mají. „Cena je regulovaná, máme ji pod kontrolou a nemůže nijak svévolně narůstat," ujistili jednatelé.

I nadále však zůstává v záloze projekt, který vznikl před rokem, na výstavbu dvou menších vlastních kotelen. Zatím k němu nepřistoupí.