Kombajny všech významnějších pěstitelů už jedou naplno. Vegetace je totiž oproti loňsku o týden napřed, takže sklizeň začala dříve. Tak v pátek komentoval aktuální žňovou situaci na Břeclavsku ředitel okresní agrární komory Ladislav Sečkář.

„Jako první začala sklizeň řepky, ozimých ječmenů a kde to jde i ranější pšenice. Řepky je už sklizených zhruba deset procent výměry, ozimého obilí asi patnáct procent. Někde, například v Agromoravii nebo v Sedleci, už dokonce mají řepku hotovou,“ přiblížil Sečkář překvapivá fakta.

Množství sklízených obilovin a olejnin hodnotí jako lepší průměr. „Vypadá to, že výnosy budou v průměru o deset procent vyšší než před rokem. Hodně ale ještě záleží na počasí. Může přijít bouřka nebo nám obilí potlučou kroupy, slehne to a budeme namydlení,“ popsal černý scénář.

„Průběh počasí byl letos vcelku příznivý. Kromě podniků, které mají obiloviny nebo i řepku na pískách. Na těchto místech to na jaře zaschlo z důvodu nedostatku vody. Navíc řepka místy silně přemrzla. Tam budou výnosy nižší. Aktuální čísla budeme mít v úterý,“ řekl Sečkář.

Deště to zachránily

Velké vrásky dělal na jaře nedostatek vody například společnosti Mikros–vín Mikulov. Ta na většinou písčitých půdách v příhraničí pěstuje řepku, pšenici, kukuřici nebo také vojtěšku. „Deště, které přišly v hodině dvanácté, to naštěstí zachránily,“ oddechl si ředitel zemědělské firmy Vlastimil Mihalík.

„Už jsme vyjeli sklízet. Začali jsme s řepkou a pšenicí. Sklizeno máme sedm nebo osm procent ploch a zatím to vychází kolem průměru,“ hodnotil šéf mikulovského Mikros-vínu. „Pokud ale všechno sklidíme v pořádku, bude to rok dobrý, možná mírně nadprůměrný,“ doplnil ještě.

Téměř po žních už mají v Zemědělském družstvu v Bulharech. Do obilí se pustili před deseti dny a například ozimý ječmen už mají pod střechou. „Sklidit nám zbývá sto padesát hektarů pšenice. Když vyjde počasí, do tří dnů jsme hotoví,“ odhadoval v pátek předseda družstva Antonín Osička.

„Výnos je lepší než loni, pohybuje se něco málo nad šesti tunami. Ale jinak si myslím, že to bude průměr. Máme totiž slabší a silnější plochy,“ konstatoval Osička.

Dobrou zprávou pro zemědělce je, že ceny obilovin a řepky letos podle Českého statistického úřadu prudce vzrostly. Například průměrná cena potravinářské pšenice a žita se v květnu proti loňsku zvýšila na dvojnásobek. Výrazně vzrostla i cena řepky.

„U řepky šla cena z loňských sedmi tisíc na současných více než jedenáct tisíc korun za tunu. To představuje asi šedesátiprocentní nárůst. Ale nahoru šly i ceny hnojiv a nafty,“ připomněl Mihalík.

Naopak podle Osičky je o ceně obilí zatím předčasné hovořit, protože s obilím z nové sklizně se nyní neobchoduje. „Ceny jdou pomalu dolů. Zatím vám žádný výkupce neřekne, za kolik od vás obilí koupí. Všichni vyčkávají. Zemědělci by ale potřebovali vyšší ceny alespoň rok podržet, abychom se ekonomicky srovnali. Propady jsou velké,“ nezastíral předseda družstva v Bulharech.