Obřího pavouka nalezl arachnolog Vladimíra Hula z České arachnologické společnosti se svým synem, když dostal tip od kolegů – arachnologů – na lokalitu na Hustopečsku. Odborná literatura přitom většinou uvádí velikost dospělé samice maximálně 31 milimetrů.

Hula otevřel expozici slíďáka tatarského v Geosvětě v dolní části pražské zoo spolu s herce, a dabéra filmového Spider-Mana Adamem Mišíkem, který si živočicha v teráriu nadšeně fotil. Slavostní chvíli si nenechal ujít ani děkan Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně Pavel Ryant a a samozřejmě nesměl chybět Miroslav Bobek, ředitel Zoo Praha.

„Maňásek" krmí malé dvojzoborožce.
O mláďata dvojzoborožců je postaráno. Nezodpovědnou matku nahradil maňásek

„Také proto, že tato ohromná samice navíc pochází z jižní Moravy, jsem neodolal nabídce, abychom ji u nás vystavili. Jde o první spolupráci Zoo Praha s Mendelovou univerzitou,“ uvedl ředitel Bobek.

Slíďáci nejsou agresivní

„Žádná zoologická zahrada na světě tento druh dosud nevystavovala, takže jde o opravdový unikát. Navíc jsem měl možnost vidět v různých muzeích různé jedince nalezených nejen v České republice, ale i v dalších zemích, kde se vyskytuje, a je to opravdu obrovská samice,“ doplnil arachnolog Hula.

Ultrazvukový snímek z vyšetření Janity, březí slonice ze Zoo Praha.
Radostné zprávy ze Zoo Praha: Slonice jsou březí. Hřib vyjednal luskouna

Ve druhé polovině dvacátého století byl slíďák tatarský (latinsky Lycosa singoriensis), který se - jak už název napovídá - vyskytuje převážně ve východní části Evropy, především ve stepích Ruska a Maďarska, u nás považován za vyhynulého; půl století se zde vůbec nevyskytoval. Slíďáci však matou tělem, agresivní nejsou. Kousnutí sice bolí, ale jed není jedovatý. 

Právě Mendelova univerzita je s historií jeho nálezů na našem území spjata dlouhodobě. „Jeden z předchůdců našeho Vladimíra Huly, profesor Josef Kratochvíl, nalezl slíďáka tatarského již v roce 1924, publikoval pak v roce 1951,“ prozradil děkan Pavel Ryant. 

V banánech z Kostariky našli pavouka.
Pavouk vyděsil lidi v supermarketu. Dorazil v krabici od banánů z Kostariky