Ředitel gymnázia Josef Drobilič používá slovo „oslavy" spoře, o to častěji však zmiňuje sousloví „připomínka vzniku". „Určitě také proto, že je za dveřmi jubileum zcela jiného kalibru než všechna ta předchozí dohromady," naznačil blížící se sté narozeniny školy Drobilič.

Program oslav
pátek
Slavnostní akademie
9.00 představení pro studenty
18.00 představení pro veřejnost

sobota
9.00 Den otevřených dveří
od 10.00 zahraje CM Notečka, připravené budou drobné výstavky, výukové prezentace

Programem akademie k „pětadevadesátce" se ředitel spíše nechá překvapit. „Představení se mají zúčastnit i studenti z italského Tolmezza, kteří k nám jezdí na výměnné pobyty," zmínil.

Sobotní den otevřených dveří nabídne návštěvníkům budovy výstavy a ukázky výuky. Od devíti hodin dopoledne. „Budou připravené expozice jednotlivých předmětů. Například v učebně chemie studenti předvedou efektní experimenty. Představí i naši chloubu – přístroj zvaný kapalinový chromatograf," lákal ředitel gymnázia.

Jak Drobilič dodal, chemie, biologie či fyzika dosáhly v posledních třech letech na významnou podporu z evropských fondů. „Projevilo se to pak z roku na rok i na zájmu studentů právě o chemii jako výběrového předmětu ve vyšších ročnících. Ten se zdvojnásobil se," upozornil muž.

Absolventi gymnázia zavzpomínají v sobotu i na školní plesy. „Jedna místnost bude věnovaná historii našich školních plesů. Je to fenomén gymnázia. Máme připraveny sestříhané videozáznamy z posledních let," uvedl ředitel.

V dalších prostorách se zase sejdou současní i bývalí členové školního pěveckého souboru Polyfonia. Výročí oslaví zpěvem už od ranních hodin. Vystoupí ovšem již také na dnešní akademii. V sobotu od desíti hodin dopoledne navíc návštěvníkům zpestří zážitek z prohlídky školy cimbálová muzika Notečka. K dostání bude i nová publikace, která mapuje období let 2009 až 2014.

A jak hodnotí ředitel gymnázia posledních pět let? „Dokázali jsme elegantně ustát to třeštění kolem optimalizace a slučování škol. Ti mocní pochopili, že jsme škola, která nemá problém a že by tímto neměla být do problémů vtahována," prohlásil Drobilič.

Gymnázium podle něj postupuje promyšleně krok za krokem. Nejen při využívání evropských projektů. „Příkladem je i snížení energetické náročnosti provozu o třiatřicet procent," uzavřel.