Tu situaci vytáhne z paměti zřejmě každý z dnešních rodičů. Na talíři ve školní jídelně leží pokrm, který do úst zkrátka nestrčí. Nechutná mu. Nebo jej odmítá z přesvědčení.

A náhradní varianta?

Žádná, smůla.

Tomu je však konec.

Řada školních jídelen na Břeclavsku nabízí v současné době výběr až ze tří jídel a několika druhů salátů. „Každý den máme jednu polévku a tři hlavní jídla. Jedno je vždy odlehčenější, třeba těstovinový salát. K dispozici je rovněž zeleninový bar, kde je šest různých salátu i kompot. Některé děti se toho přesto ani nedotknou, protože jíst zeleninu nejsou zvyklé," říkala včera jedna z kuchařek ze základní školy Slovácká v Břeclavi. Představit se odmítla.

Její slova každopádně potvrzují současný trend.

Doba, kdy se školákům mohlo o jakémkoliv výběru pouze zdát, je pryč. Například v Hustopečích, v tamní základní škole Komenského, si mohou děti dopřát i chod pro vegetariány. Denně.

„Polévku máme jednotnou. Hlavní jídlo je potom vždy jedno masité, druhé bývá takový dětský výběr jako buchty nebo špenát a třetí jídlo je zaměřené na strávníky, kteří se vyhýbají masu," uvedl pro městský zpravodaj ředitel školy Komenského Miroslav Patloka.

Jinak než klasika

Kuchařky připravují celkem devět set porcí, ty bez masa si oblíbilo přibližně dvě stě padesát strávníků. Řízek jim nahrazuje sója, tofu a především zelenina. „Jídelníček sestavuji po konzultaci s kuchařkami. Musíme zohledňovat normy pro školní stravování a zařazovat v dostatečné míře i mléčné výrobky, luštěniny, ryby a tak dále," sdělil vedoucí školního stravování Miroslav Bednář.

V Hustopečích si z rozmanitého menu vybírají také v jídelně při středním odborném učilišti. V nabídce mají například sálat z červené řepy s tuňákem, žraloka, bulgur, kuskus, pohanku, jáhly nebo kuře na fazolových luscích.

„Rozhodli jsme se přidat třetí jídlo, které bude zdravější a které bude odpovídat novým trendům. Chceme zkusit něco jiného než klasickou cestu," oznámila vedoucí jídelny Lenka Chrastinová.

Podle ní je důležité, aby jídlo nejen dobře chutnalo, ale bylo přitažlivé také pro zrak. Učiliště se navíc zapojilo do projektu Škola podporující zdraví.

Více druhů jídla nabízí také v menších obcích. Servis si mohou vychutnat třeba ve Vranovicích.

Ačkoliv se stravovací podmínky pro školáky v posledních letech zlepšily, stále je co měnit. Tvrdí to alespoň zastánkyně veganství Zuzana Candigliota z Břeclavi.

„Problém není rozmanitost stravy. Problém je to, aby odpovídala potřebám dětí ke zdravému vývoji. A to není automaticky rozmanitost. V tom by klidně mohly být smažená jídla, uzeniny nebo brambůrky," tvrdí žena.

Podle ní je potřeba kuchařky nadále vzdělávat. „Existuje iniciativa Skutečně zdravá škola, která pracuje s konceptem zdravého talíře. Školy totiž často nabízí v automatech a bufetech nezdravé pokrmy, jako jsou smažené koblihy s bílým cukrem. To je další nešvar," oznámila Candigliota.