Není jediný, kdo má strach o příbuzného nebo známého. Pohřešovaných lidí s trvalým bydlištěm na Břeclavsku je v těchto dnech třináct.

„Syn pracuje ve skladu, ve kterém přesně ale nevím. Minulý týden měl ranní. Vyjížděl o půl čtvrté a o půl páté odpoledne měl být zase doma, jenže už nepřijel," říkal otec Ladislav Vízner a vytočil synovo číslo. Bez úspěchu. Dovolat se mu nemůže od páteční půl desáté hodiny večerní.

Nepravděpodobné podle něj je, aby byl u členů rodiny, přítelkyně či známých. „Nikdy nic takového neudělal, nikdy jsme ho nepostrádali. Když někam odjel s kamarády, dal vědět, kde je a kdy se vrátí," krčil muž rameny.

O možných důvodech, proč syn zmizel, netuší. Závažné zdravotní komplikace neměl, s ekonomickou situací mu v minulosti pomohl. O té současné toho ale příliš neví. „Když odjížděl, nebral si s sebou žádné náhradní oblečení. Všechny věci, včetně třeba počítače, zůstaly doma," poznamenal Vízner.

Pohřešovaný Radek Vízner.

Policisté po úvodním vyčkávání začínají po muži pátrat. Platí totiž, že pokud nejde o dítě nebo penzistu, hledání startuje s odstupem. Často se totiž stává, že lidé „zmizí" úmyslně, aby tím vyřešili osobní problémy nebo špatnou situaci s penězi.

„Obecně řečeno: Mnohdy se stává, že pátrání vyhlásí partner nebo někdo z rodiny. Setkáváme se ale s tím, že pohřešovaný člověk se jen prostě rozhodl žít jinde. Kontaktuje nás a pátrání tím pádem ukončíme, jde totiž o jeho osobní rozhodnutí," oznámila mluvčí policistů na Břeclavsku Kamila Haraštová.

Pokud si to člověk nepřeje, příbuzní se o jeho novém pobytu nemusí ani dozvědět.

„Nemůžeme bez jeho svolení informovat rodinu o místě, kde se nachází. Oznamovateli sdělíme, že pátrání skončilo. Většinou je alespoň ujistíme, že hledaný člověk je v pořádku," uvedl před časem policejní specialista na pátrání po lidech Miroslav Novotný.

Podle něj je nejprve na místě obvolat známé a kamarády pohřešovaného. V drtivé většině případů člověka najdeme živého. Dokonce i případy, které vyřešíme třeba až po víc než deseti letech, končí šťastně. Většinou se totiž jedná o lidi, kteří odjeli do zahraničí, neinformovali o tom rodinu a po letech se vrátí domů," dodal Novotný.