„Původní Hokejový klub Břeclav ještě nepodepsal dohodu o odstoupení smlouvy z městem. Jak jsme se dozvěděli, oni ji prý ani neměli, jen ji viděli. Zástupce klubu si ji až ve čtvrtek vyzvedl na radnici. Navíc jsme se od místostarosty města Parolka dozvěděli, že po nás chtějí, abychom z dotace, kterou bychom dostali, zaplatili dluhy Hokejového klubu Břeclav za první tři měsíce tohoto roku,“ nestačila se divit jednatelka nového Hokejového klubu Passvilan Břeclav Jana Švirgová.

Dotace od města ve výši téměř pět milionů korun je totiž určená na tento celý rok. „Dozvěděli jsme se také, že třeba trenéři mají smlouvu až do června. Takže i když zaměstnáme jiné, platit ještě musíme i ty stávající. Situace už začíná být hodně těžká,“ je Švirgová zoufalá.

Zároveň přiznává, že netušila, že dotace má pokrýt časové období od ledna až do prosince. I tak se ale Passvilanu podařilo podle jejích slov ušetřit dost peněz například na trenérech. „Pokud se s městem nedomluvíme, je možné, že všechno snažení vzdáme,“ netajila se tím, že nečekané problémy mohou způsobit úplný zánik hokeje v Břeclavi.

Že ještě Hokejový klub Břeclav nepodepsal dohodu o ukončení smlouvy s městem, potvrdil i jeho předseda Ivan Blaho. „Z města s námi dosud nikdo nehovořil o podmínkách o zrušení smlouvy. Myslím si, že bychom o tom měli mluvit. Vím, že Petr Pláteník dostal ve čtvrtek do ruky návrh na zrušení, ale slušnost by byla sejít se,“ byl přesvědčený Blaho.

Aby však mohl svolat členskou schůzi, jež by materiál projednala, musel by mít více informací. A ty mu stále chybí. „Dluh za letošní rok vznikl na základě pokynů z města, že máme pokračovat a dokončit hokejovou sezonu pro mládež. Všechno jsme vyčíslili a předložili městu. Mohli jsme tehdy zrušit soutěž, ale to nikdo nechtěl,“ vysvětlil Blaho.

Jednání ale pokračují. Příští týden se má místostarosta Parolek opět sejít se zástupci Passvilanu.

„Jakmile stávající klub odstoupí od smlouvy, můžeme začít projednávat přidělení dotace novému klubu. Na mládež půjde 4,9 milionu korun na letošní rok. Ale celý. Takže nebude to tak, že by Passvilan dostal tyto peníze třeba až od června do prosince. Musí se z toho pokrýt i závazky za zbytek roku,“ objasnil podmínky Parolek.

„Vidím to pesimisticky. Nejsem si jistá, jestli někdo kromě nás a rodičů chce v Břeclavi vůbec hokej zachovat. Jsou to jednoduché počty,“ zamyslela se smutně Švirgová. Parolek je však stále optimista a doufá, že k dohodě nakonec dojde. S navýšením dotace ale nepočítá.

Passvilan chce zachránit břeclavský hokej