Je to nestoudné, říká starosta Lednice Libor Kabát v reakci na plán Ochranného svazu autorského zvýšit poplatky za hudbu v roce 2017 až o padesát procent. „Přijde mi, že tady někdo zneužívá svou pozici. Jsou jako parazité, kteří odebírají desátky," nebral si Kabát servítky.

Také v Lednici by si hlouběji do kapes museli sáhnout všude tam, kde veřejně hraje rádio, televize či reprodukovaná hudba. Tedy podnikatelé, obec i další. „Rozlišoval bych produkce ziskové a ty ostatní, nevýdělečné. Například akce pořádané spolky, které musíme jako obec často podpořit penězi, aby vůbec byly," naznačil starosta, že navýšení sazeb by mohlo v Lednici ochudit nabídku pro turisty.

Porovnání sazeb
- Rádio (veřejně šířené 
v provozovnách):
• 2016 – 148,80 Kč
• 2017 – 195,30 Kč
Meziroční nárůst = 31 %

Ceny platí pro obce do 1000 obyvatel za jeden měsíc.

Podle svazu ale autoři hudby v České republice inkasují jedny z nejnižších autorských odměn v Evropě, což má údajně platit i po navýšení. „Jsem přesvědčený, že sazby stanovené pro rok 2017 jsou přiměřené. Navýšením chceme pouze zmírnit pokřivení trhu, který historicky platí nejnižší sazby v porovnání se zahraničím," argumentoval předseda představenstva svazu Roman Strejček.

Majitelé provozoven s veřejně šířenou hudbou či televizním vysíláním ale varují, že vyšší sazby mohou zdražit jejich služby. „Neustále se na nás nakládá. Poplatky letí nahoru a lidé se pak nemohou divit, že je například ubytování dražší," řekl břeclavský hoteliér Jiří Dubský.

Tomu se navíc nelíbí, že za televizi musí platit, jestli je pokoj obsazený, nebo ne. „Je jedno, jestli je vytíženost osmdesát procent nebo dvacet. To je nezajímá. Je to zátěž. A nemít na pokoji televizi je dnes téměř nemyslitelné, lidé jsou nároční," konstatoval Dubský.

Spíše proti navyšování poplatků je kupodivu také starobřeclavský zpěvák Jožka Černý. „Připadá mi, že na tom nebohatnou umělci, ale management a další lidé kolem. Nelíbí se mi to. My od Ochranného svazu autorského žádné závratné částky nedostáváme," reagoval Černý, který mluví o ročních příjmech v řádu tisíců.

Zda k navýšení sazeb opravdu dojde, není zatím úplně jisté. Sdružení místních samospráv už totiž požádalo o zásah ministerstvo kultury a také Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. A na září chystá veřejný protest. Do boje vytáhl i Svaz měst a obcí, který bude jednat s ministrem kultury Danielem Hermanem.