„Nepočítejte dopředu s tím, že váš pes plavat umí. I když máte štěně plemene, která obvykle vodu milují, neznamená to, že váš pes bude umět plavat zcela automaticky a přirozeně,“ upozornila odbornice společnosti PetCenter Patrika Březinová.

Vodní psi. Zlatí retrívři patří mezi psí plemena, která nadevše milují vodu.
Pes a horké počasí? Bez vody ani ránu. Ve vedrech s ní ale zacházejte opatrně

S plaváním je nejvhodnější začít v době, kdy je pes ještě štěně. I dospělí psi se mohou naučit plavat, majitelé však musí být trpělivější. Pro psí seniory může být plavání skvělou aerobní aktivitou, která nezatěžuje páteř a klouby. Zároveň je perfektní prevencí nadváhy.

„Psi s krátkým krkem a dlouhým trupem jako buldoci mohou mít potíže s držením hlavy nad vodou. Dokonce i někteří retrívři potřebují nejdřív trochu zkoušení, než se dostanou do své plavecké techniky,“ vysvětlila Březinová.

Jednoduchý test 

Doporučila jednoduchý test. „Podržte vaše štěně na vodě. Jestli bude používat jen přední packy k plavání, vytahuje tlapky z vody a plácá jimi po hladině, potřebuje s učením pomoci. S trochou podpory se naučí zakomponovat zadní nohy i ocas, aby zůstalo na hladině,“ poradila odbornice.

Aron si prožil těžké chvíle, teď čeká na nový domov
Pes se zlomenou duší. Aron stále čeká na nový domov

I dospělého psa je vhodné učit plavat v mělčí vodě. Například aportování hraček do vody může být pro psa tou správnou motivací, proč se do ní vydat.

Výuka plavání by neměla trvat déle než deset minut, zvíře se rychle unaví.