Pořídili jsme si do bytu malé kotě a přemýšlíme, zda je rozumný nápad učit ho venčit se. Mají z venčení kočky potěšení?
Samozřejmě! Některé kočky venčení zbožňují a vyžadují. Pokud se do toho chcete pustit a zjistit, zda je to případ vašeho koťátka, určitě se mu pokuste nejdříve vyjít vstříc tréninkem – protože třeba nosit postroj, ale kupříkladu i cítit tah vodítka, může být pro netrénované kočky problém. Také jej naučte na pobyt v přepravce, nejen kvůli cestám k lékaři – bude totiž bezpečnější dovést/donést kočičku na klidné místo, kde třeba nepobíhají psi, a tam ji venčit.

Když kočce nasadím obojek, schovává se a má tendence narážet hlavou do skříně. Má cenu zkoušet venčení dál nebo už to nikdy nepůjde?
Popisujete nepohodlí a stres kočky. U netrénovaných zvířat to není výjimkou. Neznamená to ale nutně, že kočka není adeptkou na venčení. Pro kočku to není přirozené. Ono totiž mít něco přímo na svém těle – a navíc něco, co ji pevně obepíná – je pro kočku přirozeně nezvyk. Kočka má citlivou kůži, její předci navíc postroje přirozeně nenosili. S obojkem a kšírami radím nespěchat.

Kočky si rády hoví za oknem a pozorují dění venku. Myslete na jejich bezpečí
Otevřená okna jsou pro kočky nebezpečná. Ventilace se mění ve smrtící pasti

Když trénuji kočky klientů, obvykle začínáme s pouhou tolerancí kšír poblíž těla. Učím je, že jsou v pořádku zvuky, které vydávají (cvakání klipů), pak se jimi třeba jen dotkneme těla a opět oceňujeme… a takto malými krůčky pokračujeme až do úplného zapnutí. Pak se zase postupně prodlužuje délka, u každé kočky to probíhá jinak. Celé to trvá od několika dní do několika týdnů. Za den se to zvládnout nedá.

Vše také ulehčí výběr správné velikosti a typu postroje. Kdyby se to nedařilo, možná je na čase smířit se i s variantou, že to prostě není pro vaši kočku to pravé, a můžete prozkoumat alternativní způsoby zábavy, třeba kočičí hlavolamy.

Přemýšlím, zda naučit kočku na obojek nebo kšíry. Co je vhodnější?
Kšíry jsou pak obecně vhodnější než obojky. Nemá totiž tak svalnatý a masivní krk jako pes – a cuknutí vodítka tedy snáší hůře. Navíc, kdyby například selhalo uchycení k vodítku, může být obojek nebezpečný. Kočka se může třeba zachytit za plot či větev, a následky si jistě domyslíte. Z obojku se také dokážou nečekaně a v tu nejhorší chvíli vyvléci a utéci.

Z dobře vybraných kšírů se vyvleče méně snadno než z obojku. Stoprocentně si nechte s výběrem poradit v dobrém obchodu, nejen co se týče velikosti – a nešetřete, opravdu se vyplatí investovat do kvality. Vždyť je to něco, co udrží kočku v bezpečí v nebezpečném světě!

Jaké nástrahy na kočky kromě stresu čekají? Na co si dávat pozor, kromě dobrého jištění?
Určitě je to zdravotní stránka a očkování nebo paraziti. O plánu, že chcete s kočičkou chodit ven, informujte svého veterináře, který vám poradí, jak postupovat. Stres by venčení kočce přinášet nemělo. Pokud to tak je, není pro ni vhodné.

Kočka a pes. Ilustrační snímek
Pes a kočka pod jednou střechou? Nemusí to být vždy boj, mohou se spřátelit

Když naučím kočku chodit ven na kšírech, mohu ušetřit za kočkolit? Naučí se vyprázdnit se stejně jako pes?
I když znám kočky, které preferují detekovat a močit venku, a jsou tedy schopné vydržet třeba přes noc, zadržování moči obecně není zdravé. Kočka má trošku jinou anatomii než pes a trošku jiné zvyky. Hrozí tedy, že by vám doma pravděpodobně i tak někde močila, pokud jí toalety neposkytnete. Nikdo vám taky nezaručí, že se kočka venku skutečně vymočí. A nakonec – pokud je kočka adeptkou na venčení, pak to přece děláme pro její radost, ne abychom ušetřili.

Hlavní ale u každého problému je uvědomit si, že každé zvíře je jiné. Uvedené odpovědi jsou proto jen informačního charakteru a radami se tedy řídíte na vlastní odpovědnost. Pokud hledáte konkrétní rady pro vaši kočičku, je třeba kontaktovat odborníka, který situaci blíže prozkoumá a poradí, co bude nejvhodnější právě pro vaši kočičku. Více rad najdete na webu Kočičí polepšovna Kateřiny Štiblické